Αναθεώρηση προς το πάνω για το clawback φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ – 370 εκ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο

Εκτός ελέγχου βρίσκεται, για ακόμη μία φορά, η φαρμακευτική δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ.
Το προϋπολογισθέν κονδύλι έχει ξεπεραστεί κατά πολύ και μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η υπέρβαση αγγίζει τα 370 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό προκύπτει από ενημέρωση της Διεύθυνσης Φαρμάκου προς το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές στον προϋπολογισμό.
Στον προϋπολογισμό του 2017, είχε συμπεριληφθεί ποσό 220 εκατομμυρίων ευρώ ως εκτίμηση της υπέρβασης στη φαρμακευτική δαπάνη και επιστροφή από τις εταιρείες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η νέα εκτίμηση είναι πως το ποσό θα ανέλθει τελικά στα 295 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 75 εκατομμύρια σε σχέση με την αρχική.
Για τη φαρμακευτική δαπάνη νοσοκομειακής περίθαλψης, το clawback είχε εκτιμηθεί στα 57,9 εκατομμύρια ευρώ και θα ανέλθει τελικά στα 72,9 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 15 εκατομμύρια σε σχέση με την αρχική εκτίμηση.
Η υπέρβαση της...υπέρβασης, δηλαδή, ξεπέρασε κατά 90 εκατομμύρια ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ανάλογη τάση είχε αποτυπωθεί και τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εκφράζουν τη δυσφορία τους για την τεράστια συμμετοχή τους στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη, η οποία καταγράφει ρεκόρ στην Ελλάδα.
Αν συνυπολογιστούν clawback και υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates), οι εταιρείες συμμετέχουν με περίπου 1 δισ. ευρώ σε μία συνολική ετήσια δαπάνη της τάξης των 2,55 δισεκατομμυρίων.
Δυσβάστακτη είναι και η συμμετοχή των ασφαλισμένων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως πληρώνουν όλο και περισσότερα για τη φαρμακευτική (και όχι μόνο) περίθαλψη.

Υπερδιπλάσια

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης παρουσίασε στοιχεία, από τα οποία προκύπτει πως η συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι υπερτριπλάσια στη χώρα μας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το σύνολο των χρημάτων που καλούνται να επιστρέψουν οι εταιρείες ως υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) ή υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) ανέρχονται ετησίως σε 946 εκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο (σε απόλυτους αριθμούς) σε σχέση με το αντίστοιχο στην Ισπανία, όπου είναι 500 εκατομμύρια ευρώ και πολλαπλάσιο της Πορτογαλίας, όπου το αντίστοιχο ποσό είναι μόλις 161 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου