Τα περισσότερα ΜΗΣΥΦΑ που απελευθερώνονται είναι αναλγητικά


Το 67,5 % της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ελέγχουν μόλις 4 κατηγορίες και συγκεκριμένα οι βιταμίνες, τα σκευάσματα για το αναπνευστικό, τα φάρμακα για τον πόνο και τα σκευάσματα για το δέρμα. Ωστόσο με δεδομένο ότι οι βιταμίνες διακινούνται πλέον και σε άλλα κανάλια διάθεσης η μεγαλύτερη κατηγορία μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων εντός του φαρμακείου είναι τα φάρμακα για τον πόνο σε κάθε μορφή που αυτά  κυκλοφορούν.  Τα οποία στην πλειονότητά τους συμπεριλαμβάνονται στη λίστα που πρόσφατα ανακοίνωσε το υπουργείο με τα 559 ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία θα φέρουν ενδεικτική λιανική τιμή, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των φαρμακοποιών αλλά και των φαρμακαποθηκών.  

Αν λάβουμε λοιπόν υπόψη ότι συνολικά η λιανική αγορά των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών, ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ –ο τζίρος στη χονδρική υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ- τότε το μερίδιο των βιταμινών ανέρχεται σε 19,8%, τα φάρμακα για το αναπνευστικό ελέγχουν το 19,3%, τα σκευάσματα για τον πόνο κατέχουν το 19,1%, οι αλοιφές για το δέρμα  το 9,3% και τα λοιπά (που απομένουν) καταλαμβάνουν το   32,5% των πωλήσεων.   

Άρα η κατηγορία των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου ελέγχει κατά μέσο όρο το 47,7% του τζίρου που κάνει το φαρμακείο όσον αφορά τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα. Είναι ενδεικτικό δε, ότι στο σύνολο της σχετικής κατηγορίας, μόλις τρεις εταιρείες ελέγχουν το 47% της αξίας που κάνει η κατηγορία και το 69% των σκευασμάτων που διακινούνται (από τα φαρμακεία) σε αυτή.

Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που μιλάμε για την πρωταγωνίστρια κατηγορία στα ΜΗΣΥΦΑ, εξηγούνται και οι έντονες αντιδράσεις του φαρμακευτικού κόσμου, ο οποίος θεωρεί ότι ο κλάδος βρίσκεται σε διαρκή άλωση, υπενθυμίζοντας τι έχει γίνει με το βρεφικό γάλα, τις βιταμίνες, τα ΓΕΔΙΦΑ και τελευταίως με την περιβόητη λίστα με τα 559 σκευάσματα που προμηνύει αφενός εκτόξευση τιμών αφετέρου παιχνίδια λίγων στις πλάτες των πολλών.

 Όπως ισχυρίζονται πηγές της αγοράς, μία τέτοια λίστα αφήνει ελεύθερα τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ από την άλλη συμπιέζει το ήδη μικρό κέρδος του φαρμακείου- και μάλιστα σε προϊόντα που εξασφαλίζουν στοιχειώδη ρευστότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου