Πρωτοβάθμια και προσλήψεις στην ατζέντα της επίσκεψης Τσίπρα στο υπουργείο Υγείας

Επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας. Πέρασαν περισσότερα από δύο χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αριστοτέλους (2 Απριλίου 2015), όπου ο πρωθυπουργός είχε δώσει έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο της νέας τότε κυβέρνησης.

Με τη νέα επίσκεψη επαναβεβαιώνει την πολιτική αυτή, ανακοινώνοντας μία σειρά από παρεμβάσεις που έχουν γίνει (προσλήψεις, κάλυψη ανασφάλιστων) ή πρόκειται να γίνουν. Μεταξύ αυτών που έρχονται είναι οι απαλλαγές από τη φαρμακευτική δαπάνη για πρόσωπα με ατομικό εισόδημα έως 1.200 ευρώ, στο πλαίσιο εφαρμογής των αντίμετρων. Περιλαμβάνεται, επίσης, η λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και στη στελέχωσή τους, η οποία ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η λειτουργία των 240 νέων δομών αναμένεται να ξεκινήσει σε 60 αστικά κέντρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Για τη λειτουργία τους θα απαιτηθούν 3.000 προσλήψεις οικογενειακών γιατρών και άλλων επαγγελματιών Υγείας, που θα χρηματοδοτηθούν στην αρχική φάση από το ΕΣΠΑ (ΜΔΤ και ΠΕΠ).


Κάθε ΤΟΜΥ θα στελεχώνεται τουλάχιστον από έναν γιατρό Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ή Παιδιατρικής, έναν ΠΕ Νοσηλευτικής ή ΤΕ Νοσηλευτικής ή ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών ή ΤΕ Επισκεπτών Υγείας και έναν ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού ή ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας ή ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου.

Μοριοδότηση

Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Υγείας εξέδωσε απόφαση με την οποία καθορίζει τον τρόπο μοριοδότησης όσων θελήσουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο κ. Τσίπρας ανακοινώσει και μία σειρά προσλήψεων για τα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων 750 θέσεων μόνιμων νοσοκομειακών γιατρών.

Οι θέσεις θα προκηρυχθούν σύντομα και θα κατανεμηθούν ως εξής: Οι 400 θα καλύψουν κενά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ).


Οι 250 θέσεις θα διατεθούν για λειτουργία κλειστών κρεβατιών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 100 θέσεις για επείγουσες ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων. Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου