ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Συνταγογραφικές στατιστικές "αλχημείες"

Τη Δευτέρα 07/11/2016, μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους γιατρούς και τους ασθενείς καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2221 Β΄/18-7-2016) καθορισμού των ορίων συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων κατά ICD-10, η οποία αποτρέπει τους κλινικούς ιατρούς να συνταγογραφήσουν διαγνωστικές εξετάσεις που υπερβαίνουν το στατιστικό λογιστικό μέσο όρο ανά ειδικότητα και ανά ICD-10.

Η ανορθόδοξη παραμετροποίηση σε ορισμένους κωδικούς έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές στρεβλώσεις και παρεκτροπή από την εφαρμογή διαγνωστικών επιστημονικών πρωτοκόλλων, με δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Καθώς είναι ασαφής ο τρόπος υπολογισμού των -κατά γενική ομολογία- χαμηλών μέσων όρων, το λογιστικό κριτήριο θέτει σοβαρό φραγμό στην επιστημονική επιλογή του ιατρού αλλά και στην αποτροπή αναγραφής κοστοβόρων εξετάσεων, περιορίζοντας τις δυνατότητες διάγνωσης, η οποία καθίσταται από δυσχερέστατη έως επισφαλής.

Τέλος, ο κίνδυνος ποινικοποίησης της ορθής ιατρικής πρακτικής είναι υπαρκτός, από τη λογιστική «υπέρβαση» του χαμηλού μέσου όρου ανά ειδικότητα και ανά ICD-10.
Επειδή η υγεία των πολιτών είναι υπέρτατο αγαθό που υπακούει σε κανόνες ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας, ζητούμε την άμεση τροποποίηση της υπουργικής απόφασης με βάση τους επιστημονικούς κανόνες και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ θα είναι αρωγός των ιατρών- μελών του, εάν κληθούν να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε συνέπεια κατά την ορθή άσκηση του ιατρικού τους έργου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου   Χρήστος Παπασιδέρης

1 σχόλιο:

  1. Να τι περιμεναν και δεν τα εδιναν πριν, τωρα ξερετε που θα παει το 60-70% αυτων?Να το παρει το ποταμι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή