Έρχεται «κλείδωμα» συνταγογράφησης και στις νοσηλείες! Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Υπό στενή… παρακολούθηση θα βρίσκονται σύντομα και οι ασθενείς που θα νοσηλεύονται είτε σε δημόσια νοσοκομεία είτε σε ιδιωτικές κλινικές.
Συγκεκριμένα επεκτείνεται το σύστημα παρακολούθησης διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων που συνταγογραφούνται.

Πολύ σύντομα και εφόσον ο ΕΟΠΥΥ ολοκληρώσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα εφαρμοσθεί «κλείδωμα» της συνταγογράφησης στις νοσηλείες. Τι θα συμβαίνει;

Όταν ένας ασθενής (ΑΜΚΑ) θα εισάγεται σε κλινική ή νοσοκομείο τότε αυτόματα θα κλειδώνει η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων.

Με τον τρόπο αυτό και μόλις ο ΕΟΠΥΥ ενεργοποιήσει το νέο σύστημα, η ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνεται αυτομάτως σχετικά με το ποιος μπαίνει ή βγαίνει από ένα νοσοκομείο ή κλινική.

Μέσω ειδικού web service του eΔΑΠΥ, η ΗΔΙΚΑ θα γνωρίζει όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές σε Κλινικές και Νοσοκομεία.

Έλεγχος σε εξετάσεις και φάρμακα

Η καταμέτρηση τόσο των διαγνωστικών εξετάσεων όσο και των φαρμάκων που θα χορηγούνται σε έναν ασθενή έστω κι αν αυτός θα βρίσκεται νοσηλευόμενος, θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο σαν να ήταν ιδιωτικός ασθενής.

Στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ήδη νοσηλευόμενος, το υφιστάμενο «check box», που δηλώνει ότι ο ασθενής είναι σε νοσηλεία, θα είναι αυτόματαπροσυμπληρωμένο από την αναγγελία εισιτηρίου και ο γιατρός δεν θα μπορεί να αλλάξει την κατάστασή του.

Ταυτόχρονα θα εμφανίζεται προειδοποιητικό μήνυμα που θα ενημερώνει τον γιατρό ότι ο συγκεκριμένος ΑΜΚΑ εμφανίζεται να έχει εισαχθεί για νοσηλεία και η ολοκλήρωση καταχώρησης αυτής της επίσκεψης θα επιτρέπεται μόνο ύστερα από υπέρβαση του συστήματος της συνταγογράφησης και ύστερα από ενδελεχή τεκμηρίωση τους.

Η υπέρβαση των εξετάσεων και των φαρμάκων είναι ταυτόσημη με αυτή που ισχύει στα ιδιωτικά ιατρεία, καθώς θα πρέπει η χορήγηση σκευασμάτων ή εξετάσεων να στηρίζεται στο ICD10 δηλαδή στους διεθνείς κανόνες που έχουν υιοθετηθεί και στη χώρα μας στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Δείτε ΕΔΩ τις συμπληρωματικές οδηγίες που εκδόθηκαν από την ΗΔΙΚΑ για τους κανόνες της συνταγογράφησης: «Νέες οδηγίες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων! Τι αλλάζει»

Έτσι θα καταμετράται και η αντίστοιχη υπέρβαση όταν αυτή θα γίνεται σε φάρμακα και εξετάσεις έστω κι αν ο ασθενής θα βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο.

Στην περίπτωση που ξεπεραστεί το επιτρεπόμενο όριο θα ενημερώνεται τόσο ο γιατρός με ειδικό μήνυμα στην οθόνη του όσο και ο ΕΟΠΥΥ και θα αναλαμβάνει τη διερεύνηση του θέματος η ΥΠΕΔΥΦΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου