Φραγμός στον υψηλό αριθμό εξετάσεων

Φραγμό στον αναίτια και υπερβολικά υψηλό αριθμό των ιατρικών εξετάσεων του παρελθόντος φιλοδοξεί να βάλει το νέο ΦΕΚ που αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών. Το ΦΕΚ αυτό θα θέτει τα νέα αριθμητικά όρια εξετάσεων, περιορίζοντάς τες δραστικά ανά ΑΜΚΑ και ανά εξέταση δίνοντας έτσι ανάσα στον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό από τα υπεράριθμα παραπεμπτικά. 
Για παράδειγμα, στο παρελθόν μπορούσε κάποιος που ήθελε να πραγματοποιήσει εξέταση για τον προστάτη να λάμβανε μέσα στην ίδια ημέρα έως και 10 παραπεμπτικά, από 10 διαφορετικές ειδικότητες. Με τον περιορισμό που ετοιμάζεται να μπει, κάποιος για τη συγκεκριμένη εξέταση πρέπει να έχει παραπεμπτικό από γιατρό ουρολόγο (και μόνο). Επίσης, στην περίπτωση που ο ασθενής έχει πρόβλημα με τον προστάτη θα μπορεί να ξανακάνει την ίδια εξέταση μετά από 20 ημέρες. Εάν, όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα- και άρα μιλάμε για μία εξέταση ρουτίνας από κάποιον-τότε η επενεξέταση δεν θα μπορεί να γίνει νωρίτερα από ένα εξάμηνο.

Με το υπό-έκδοση ΦΕΚ, που σημειωτέον εκκρεμεί το τελευταίο δίμηνο, όπως μας ανέφερε μέλος από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, ξεκινούν να «κλείνουν πληγές» του παρελθόντος που κόστισαν πανάκριβα στο Σύστημα Υγείας της χώρας. Έτσι, κατά την ίδια πηγή, μπαίνουν νέες βάσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη που πλέον θα αυτοπροσδιορίζεται από πραγματικά ιατρικά όρια.
Γεγονός που αναμένεται να συνδράμει θετικά και στην πορεία των εκπροσώπων της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης που πολλές φορές έτυχαν να βρεθούν στο «μάτι του κυκλώνα» για πράξεις άλλων που εμπλέκονται στον χώρο της υγείας.

Σημειώνεται ότι για το θέμα του περιορισμού ανά ΑΜΚΑ και ανά εξέταση πήρε το πράσινο φως προ ημερών από τον Αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Πολάκη. Ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Μπασκόζο, τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη, τον Πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ κ. Τάγαρη και τους εκπρόσωπους της ΠΟΣΙΠΥ κ.κ Χατζηπαναγιώτου και Κραμποβίτη έδωσε -προφορική- εντολή να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή των αριθμητικών ορίων, (χωρίς τις υποκατηγορίες στα βιολογικά υλικά Ι&ΙΙ ), η έκδοση 2ου παραπεμπτικού και ο περιορισμός στις εξετάσεις ανά ΑΜΚΑ.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου