Ανθρωποκεντρικό μοντέλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας




ΑΠΟ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΟΠΥΥ 05/11/15 : 11.7 εκ επισκέψεις

ΑΥΓΗ

Προ των πυλών βρίσκεται η μεγάλη μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στοχεύει να διορθώσει παθογένειες και στρεβλώσεις του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Κύτταρο» του συστήματος οι Τοπικές Μονάδες Υγείας

Στον πυρήνα των αλλαγών βρίσκεται η ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ), στελεχωμένων με διεπιστημονικές ομάδες, που θα αποτελούνται από γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά. και θα αποτελούν την πρώτη βαθμίδα και το κύτταρο της ΠΦΥ.
Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου, όπως παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Αριστοτέλους στην ΕΣΔΥ, για την αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στο «καθηκοντολόγιο» των ΤοΜΥ περιλαμβάνεται η συστηματική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού, ενώ αρμοδιότητά τους είναι και η κλινική παρακολούθηση, η κοινωνική φροντίδα και η φροντίδα κατ' οίκον.

Πρόθεση της Αριστοτέλους είναι «η αντικατάσταση ενός ιατροκεντρικού συστήματος με κάποιο που είναι ανθρωποκεντρικό, η μετακίνηση από δομές φροντίδας που έχουν στο επίκεντρό τους ειδικευμένους και τα νοσοκομεία σε αυτές που είναι δομημένες γύρω από την πρωτοβάθμια φροντίδα».

Αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων

Οι υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης (ΠΕΔΥ-ΚΥ) θα αποτελέσουν τις μονάδες αναφοράς τού κάθε τομέα, δηλαδή την εξειδικευμένη και διαγνωστική βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (δεύτερη βαθμίδα), θα ενισχυθούν και θα ενιαιοποιηθούν λειτουργικά.

Η πολιτική ηγεσία εκτιμά ότι για τους εγγεγραμμένους στις ΤοΜΥ οι επισκέψεις τους στα ΠΕΔΥ, τα εξωτερικά ιατρεία και τους συμβεβλημένους γιατρούς θα μειωθούν κατά 75% και το 25% θα διατηρηθούν ως παραπομπές. Ο αριθμός των επισκέψεων στα ΠΕΔΥ, σε συμβεβλημένους γιατρούς και σε εξωτερικά ιατρεία θα μειωθεί κατά το σύνολο του αστικού πληθυσμού που καλύπτεται, επί τον σημερινό αριθμό των επισκέψεών τους, επί 75%.

Χρονοδιάγραμμα

Η ανάπτυξη του δικτύου των ΤοΜΥ θα ξεκινήσει αρχικά σε 4 σημεία της Ελλάδας και βραχυπρόθεσμα (2016-2017) θα αναπτυχθούν 40-50 μονάδες. Μεσοπρόθεσμα (2018-2020), προβλέπεται να αναπτυχθεί ένα δίκτυο σε αστικές και ημι-αστικές περιοχές, με 5 νέες μονάδες γειτονιάς κάθε μήνα. Τέλος, μακροπρόθεσμα (2021-2027), το υπουργείο στοχεύει στην πλήρη κάλυψη του αστικού πληθυσμού, δηλαδή του 80% του συνολικού πληθυσμού.

Χρηματοδότηση

Ένα μεγάλο μέρος της σταδιακής χρηματοδότησης του δικτύου θα προέλθει από την αυξανομένη κατάργηση των συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς, όσο οι ανάγκες θα καλύπτονται από το αντίστοιχο δίκτυο του τομέα, καθώς και με την αξιοποίηση ΕΣΠΑ. 

5 σχόλια:

  1. Του Αγ.Π@υτς@υ...το 22137 σωτήριον έτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ....ΜΑΛΙΣΤΑ ..ΤΟ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΟ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΟ........Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΒΕΒΑΙΑ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΝΙΜΙΤΣ[ΗΣΥΧΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΦΕΡΕΤΖΕ]ΤΟΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΑΝΕ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΑΡΑΚΤΗ ΑΜΕΣΩΣ.........ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΜΟΛΙΣ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΡΣ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ? ΣΙΙΙΙΙΓΟΥΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς τη σωστή κατεύθυνση η όλη ενέργεια αλλά τα ΤοΜΥ να λειτουργούν σε βάρδιες σε 2 ή 3 οκτάωρα και να μην γίνουν ......μαγαζιά για ιδιώτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γελοιοκεντρικο μοντελο ΣΥΡΙΖΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή