ΙΣΑ: Νέα εφαρμογή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και αυξάνει το λειτουργικό κόστος των ιατρών

κο. Άδωνι Γεωργιάδη
Υπουργό Υγείας

κο. Αντώνη Μπέζα
Υφυπουργό Υγείας

Αθήνα, 02.06.2014

Αξιότιμοι Κύριοι,

σήμερα ενημερωθήκαμε από γιατρούς – μέλη μας, ότι κατά την έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής από τον θεράποντα ιατρό με την αναγραφή συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος, που ο γιατρός με τις επιστημονικές του γνώσεις επιλέγει για τον ασθενή του, αναγράφονται αυτόματα στο τέλος της συνταγής όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα με την ίδια δραστική ουσία και το ξεχωριστό κόστος για το καθένα. Σε μια συνταγή δε που αναγράφονται τρία φάρμακα και όχι ένα, θα εμφανίζεται στο τέλος σχεδόν ολόκληρη η λίστα με τα εγκεκριμένα φάρμακα, ήτοι πληθώρα σελίδων!

Ο γιατρός κατά συνέπεια, αφενός θα πρέπει να περιμένει, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκτύπωση, το ίδιο βέβαια και ο ασθενής, αφετέρου δε υποχρεούται να αυξήσει και το κόστος λειτουργίας του ιατρείου του, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ηλεκτρονική συνταγογράφηση!

Για μια ακόμη φορά οι γιατροί μπαίνουν στο στόχαστρο, καθώς καλούμενοι ήδη να ανταποκριθούν σε δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, θα πρέπει να αυξήσουν επιπλέον και τα λειτουργικά τους έξοδα.

Το σημαντικότερο όμως όλων των ανωτέρω είναι και το επικινδυνότερο: Ο ασθενής θα φθάνει να επιλέγει κατά την κρίση του το φάρμακο που θα λάβει, με κριτήριο την τιμή του, ήτοι το φθηνότερο, υποκαθιστώντας κατ' αυτόν τον τρόπο τον θεράποντα ιατρό του! Η επιστημονική εργασία του γιατρού, μετακυλύεται στον ασθενή με καθαρά λογιστικά κριτήρια! Ο ΙΣΑ έχει τονίσει πολλάκις, ότι η επιλογή του φαρμάκου είναι ευθύνη του θεράποντος ιατρού και ΜΟΝΟΝ! Δεν νοείται να εφαρμόζονται λογιστικά κριτήρια για την επιλογή φαρμακευτικού σκευάσματος!

Είναι πραγματικά απορίας άξιον το γεγονός ότι αδαείς σύμβουλοι δύνανται να παρασύρουν σε ατοπήματα την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκαλώντας σύγχυση στους ασθενείς, παρακάμπτοντας το ιατρικό λειτούργημα!

Ο ΙΣΑ σας καλεί να ανακαλέσετε την προαναφερθείσα εφαρμογή στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης άμεσα!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                 ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

2 σχόλια:

  1. οι φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν ενημέρωση στους ιατρούς μέσω του κράτους και τους φεσώνουν κιόλας.Χε...Με....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανοησία συνεχίζεται.... Από χθες τυπώνεται , μετά την συνταγή, σελίδα με τα γεννόσημα της δραστικής ουσίας που έγραψε ο γιατρός, και πόσο κοστίζουν!! Δηλαδή ενθαρρύνεται ο ασφαλισμένος να επιλέξει σκεύασμα!!! Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι η σπατάλη στο χαρτί και η ζημιά του γιατρού, αλλά ότι διαταράσσεται ο θεσμικός ρόλος του ιατρού.
    Η προηγουμένη ανοησία ήταν να το σκεύασμα να το επιλέγει ο φαρμακοποιός.
    Η συνεχής ανοησία είναι η αναγραφή της δραστικής ουσίας, πράγμα άχρηστον διότι ο ΕΟΠΥΥ δεν επιβαρύνεται αφού πληρώνει μόνον την ασφαλιστική τιμή, ότι και αν γραφτεί από τον γιατρό.
    Δεν θα αναφερθώ στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που μπορεί και να έχουν κάποια χρησιμότητα.
    Όμως οι πολλές ανοησίες γίνονται για να ικανοποιηθεί το μνημόνιο ασχέτως πρακτικής χρησιμότητας.
    Το ιατρικό σώμα οφείλει να προασπίσει την δεοντολογία στην άσκηση της ιατρικής.
    Όπως και στο ότι κανένα φάρμακο μη συνταγογραφούμενο. Στις διαφημίσεις των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων επισημαίνονται λίγες οδηγίες και τέλος η παρότρυνση "ρωτήστε τον γιατρό σας". Άρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή