Ανάχωμα απέναντι σε ΟΟΣΑ και Χατζηδάκη το υπουργείο Υείας, ο ΕΟΦ και ο ΠΦΣ

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Ισχυρό μπλοκ Άδωνι Γεωργιάδη, ΕΟΦ και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες με απέναντι να βρίσκεται όχι η Τρόϊκα, όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος προσπαθεί να προωθήσει τα όσα προβλέπονται σε έκθεση του ΟΟΣΑ για κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων στην ίδρυση φαρμακείου, και την πλήρη απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ.

Το ισχυρό μπλοκ που έχει και "τις πλάτες" του Μαξίμου αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ανθίσταται σθεναρά στις προωθούμενες από τον κ. Χατζηδάκη αλλαγές με αρκετούς φαρμακοποιούς μάλιστα να μιλούν για "πόλεμο" αν νομοθετηθούν νέες εκπλήξεις για τον κλάδο τους... Δεν είναι τυχαία μάλιστα η τελευταία καμπάνια του ΕΟΦ στην οποία αναφέρεται ότι οι πολίτες δεν πρέπει να αγοράζουν φάρμακα επειδή τα είδαν σε διαφήμιση ή επειδή τους τα σύστησε ένας γείτονας καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα εντελώς αθώα και αβλαβή... 

Η αναφορά γίνεται σαφώς για τα ΜΥΣΥΦΑ για τα οποία ο υπουργός Υγείας έχει τονίσει σε αρκετές δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα ότι δεν πρόκειται να περάσουν στο σύνολό τους στα σούπερ μάρκετ παρά μόνο αν τα τελευταία διαθέτουν φαρμακοποιό. Επίσης έχει καταστεί σαφές σε δηλώσεις πολλών συνδικαλιστών από τον χώρο του φαρμακείου ότι όπου απελευθερώθηκαν οι τιμές στα ΜΥΣΥΦΑ, υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές και περισσότερες δηλητηριάσεις ασθενών.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, έχει αποφασιστεί να καταψηφιστούν πιθανά νομοθετήματα Χατζηδάκη σε μια προσπάθεια να τον αποθαρρύνουν από κάτι τέτοιο αλλά και για να λάβει το σχετικό ...μήνυμα και ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός για τα φαρμακεία, ο κ. Γεωργιάδης. Ο τελευταίος πάντως έχει διαχωρίσει την θέση του από τον κ. Χατζηδάκη τόσο στην τελευταία συνέλευση του ΠΦΣ όπου παρέστη όσο και σε χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου. 

Ομοίως, Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν λάβει από κοινού την απόφαση να προωθήσουν μόνο μέτρα που είναι αποδεκτά και από τους φαρμακοποιούς, ώστε να μην δυναμιτιστεί το κλίμα λίγο πριν από τις εκλογές. Και κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από πιθανό αν προωθηθούν οι προτάσεις του υπουργού Ανάπτυξης καθώς συνδικαλιστές από τον ΠΦΣ αναφέρουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση "οι φαρμακοποιοί θα απαντούσαν με προειδοποιητική απεργία ...30 ημερών και θα πηγαίναμε σε εκλογές με κλειστά τα φαρμακεία"... Και ο νοών νοείτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου