Τα πολλά παράδοξα του ΕΟΠΥΥ

Ανορθολογικός και πολυέξοδος ο τρόπος στέγασης των κλινικών

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Σε τουριστική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, Κέντρο Υγείας στο οποίο υπηρετούν δύο γιατροί βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ στο οποίο υπηρετούν 17 γιατροί. Το Κέντρο Υγείας στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, ενώ το πολυϊατρείο σε ενοικιαζόμενο τριώροφο κτίριο, με αρκετές χιλιάδες ευρώ μίσθωμα τον χρόνο.

Στον Πειραιά, ο ΕΟΠΥΥ έχει τρεις μονάδες υγείας, -οι δύο μάλιστα σε ακατάλληλα κτίρια- με υψηλά μισθώματα που κυμαίνονται από 6 ευρώ ανά τ.μ. έως και 12,5 ευρώ ανά τ.μ. Την ίδια στιγμή ο Οίκος Ναύτου, παρότι έχει ενταχθεί στον Οργανισμό, δεν έχει παραχωρήσει κτίριο στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να στεγασθούν χωρίς ενοικιαστήριο ιατρικές υπηρεσίες.

Στην Τρίπολη πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το νοσοκομείο της πόλης. Με δεδομένο ότι οι ασφαλισμένοι απευθύνονται στο πολυϊατρείο, η κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου είναι σχεδόν μηδαμινή...

Αυτά τα -μόνον ενδεικτικά- παραδείγματα, επικαλούνται στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για να καταδείξουν τον τελείως ανορθολογικό τρόπο με τον οποίο είναι ανεπτυγμένες οι μονάδες υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας· αποτέλεσμα των διαφορετικών «υποσυστημάτων» ΠΦΥ -από τα ασφαλιστικά Ταμεία και το ΕΣΥ- που λειτουργούσαν επί σειρά ετών στη χώρα. Η επικείμενη ενοποίηση των μονάδων πρωτοβάθμιας του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ σε έναν ενιαίο φορέα, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για συστεγάσεις μονάδων και την καλύτερη αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων για την εξοικονόμηση πόρων, πρόθεση που έχει εκφράσει και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 420 κτίρια σε όλη την Ελλάδα από τα οποία η πλειονότητα (329) είναι μισθωμένα με συνολική δαπάνη μηνιαίας μίσθωσης 1.102.324 ευρώ. Δέκα κτίρια είναι ιδιόκτητα ενώ 81 είναι κτίρια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το οποίο παραχώρησε τη χρήση τους στον ΕΟΠΥΥ. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα μισθώματα των κτιρίων δεν ακολουθούν τους... κανόνες της λογικής. Οπως αναφέρεται και στην πρόταση του ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ, υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη απόκλιση στα μισθώματα με βάση την τιμή ανά τ.μ. μέσα στην ίδια περιοχή (η απόκλιση φτάνει και το 370%! ), η πλειονότητα των μισθωμάτων κτιρίων προέρχεται από παλιούς διαγωνισμούς και συνεχίζεται με παρατάσεις (στο 80% έχει λήξει το συμβόλαιο), υπάρχουν ακατάλληλα κτίρια ενώ δεν έχουν αξιοποιηθεί δημόσια κτίρια (π.χ. παλαιά κτίρια μονάδων οι οποίες μεταφέρθηκαν σε νέους χώρους, όπως το νοσοκομείο Αγρινίου). Μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ πρότεινε ένα πρόγραμμα αξιοποίησης κτιρίων, εξορθολογισμού των μισθωμάτων και συστεγάσεων μονάδων διάρκειας έξι μηνών από το οποίο υπολογίζει ότι θα μπορούσε να προκύψει οικονομία της τάξης του 30% στα μισθώματα και τα λειτουργικά έξοδα των κτιρίων (συνολικά υπολογίζεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ η δαπάνη για τον Οργανισμό).

Οπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του ΕΟΠΥΥ ήδη ο Οργανισμός έχει προχωρήσει σε κινήσεις «διορθωτικές» με πιο χαρακτηριστική αυτή του Χαλανδρίου όπου «ξενοικιάζει» το κτίριο του ενός εκ των δύο πολυϊατρείων (αυτό που βρίσκεται στο Κάτω Χαλάνδρι και μάλιστα πολύ κοντά στη μονάδα του ΕΟΠΥΥ στον Χολαργό), μεταφέροντας σχεδόν το σύνολο των ιατρείων στην άλλη μονάδα. Για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Κάτω Χαλανδρίου που χρειάζονται απλώς συνταγογράφηση φαρμάκων, ο δήμος παραχώρησε χώρο του όπου θα απασχολούνται 2-3 γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Προσπάθεια παράλληλα είχε ξεκινήσει για τη διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών για τα μισθώματα των κτιρίων και η οποία προς το παρόν έχει μείνει στον αέρα με δεδομένο ότι όλα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ θα «περάσουν» στον νέο φορέα ΠΦΥ.

Για το υπουργείο Υγείας πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι «χώροι υπάρχουν», αφού και σε ό,τι αφορά τα περίπου 210 Κέντρα Υγείας της χώρας καταγράφεται ανορθόδοξη διάρθρωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας είναι στη Μεσσήνη, όπου τρία χωριά του ίδιου δήμου, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο έχουν από ένα Κέντρο Υγείας έκαστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου