Ο καταχρεωμένος ΕΟΠΥΥ πληρώνει 1,1 εκατ. ευρώ το μήνα για ενοίκια

Την ώρα που ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ έχει μπει στην «κλίνη του Προκρούστη» και η μαύρη τρύπα στα οικονομικά του προκαλεί πονοκέφαλο, ο Οργανισμός δαπανά υπέρογκα ποσά σε ενοίκια για συνολικά 329 κτίρια προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται κάθε μήνα με 1,1 εκατ. ευρώ, την ώρα που άλλα δημόσια κτίρια, η χρήση των οποίων θα μπορούσε να μειώσει κατακόρυφα τις δαπάνες του οργανισμού για μισθώματα, παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στην πρόταση για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που παρέδωσε στο υπουργείο Υγείας, παρατηρείται μεγάλη απόκλιση στα μισθώματα με βάση την τιμή ανά τ.μ. μέσα στην ίδια περιοχή, ενώ σε άλλες τα ενοίκια παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλά. 

Στην έκθεση τονίζεται ακόμη πως η πλειοψηφία των μισθωμένων κτιρίων προέρχεται από παλιούς διαγωνισμούς και η μίσθωση συνεχίζεται με παρατάσεις χωρίς νέους διαγωνισμούς. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ακατάλληλων κτιρίων, δημόσια κτίρια που θα μπορούσαν να μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες δεν έχουν αξιοποιηθεί σε κάποιες περιοχές και τέλος δεν έχει υπάρξει ο ανάλογος συντονισμός με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να αξιοποιηθούν καλύτερα τα από κοινού χρησιμοποιούμενα κτίρια.
Συνολικά, ο ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιεί 420 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 329 είναι μισθωμένα. Υπάρχουν ακόμη 81 κτίρια που η χρήση τους παραχωρήθηκε από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενώ ιδιόκτητα είναι μόλις δέκα. Σχεδόν ένα στα τρία κτίρια είναι στην Αττική και από το σύνολο των μισθωμένων, σε ποσοστό 80% έχει λήξει το συμβόλαιο.

Ως λύση, στο σχέδιο πρότασης για την αναβάθμιση της φροντίδας υγείας, ο ΕΟΠΥΥ προτείνει για την αποτελεσματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και της περιουσίας που διαθέτει από κοινού με τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, προς όφελος των δικαιούχων του τα εξής:

- Να αξιοποιηθούν κτίρια ταμείων που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ τα οποία δεν έχουν ακόμα παραχωρηθεί προς χρήση (ΔΕΗ, ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ).

- Να αξιοποιηθούν κρατικά κτίρια που εκκενώνονται (π.χ. νοσοκομεία). 

- Να τεθεί πλαφόν στο ύψος των μισθωμάτων κατά τετραγωνικό. 

- Να εξορθολογισθούν τα καταβαλλόμενα μισθώματα στις περιπτώσεις που προκύπτει ότι υπερβαίνουν τον μέσο όρο των τιμών της περιοχής. 

- Να συστεγασθούν μονάδες (διοικητικές και υγειονομικές) ειδικότερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη και σε οκτώ ακόμα πόλεις όπου υπάρχουν ιδιόκτητα και μισθωμένα κτίρια

Συμπληρώνει μάλιστα πως όλα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν σε χρονικό διάστημα έξι μόλις μηνών, με κριτήριο οι μονάδες να βρίσκονται σε προσβάσιμα σημεία για τους πολίτες. Από το μάζεμα των κτιριακών δομών του ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να προκύψει οικονομία της τάξεως του 30% στα σημερινά καταβαλλόμενα μισθώματα, αλλά και στα λειτουργικά έξοδα των κτιρίων. Στις προθέσεις πάντως του υπουργού Υγείας Ά. Γεωργιάδη είναι μέσα στο επόμενο διάστημα να γίνει ένα γερό ξεκαθάρισμα στις δομές του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της ένταξης τους στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου