Εύστοχο ερώτημα από τους παιδίατρους Αττικής στο Υπουργείο Οικονομικών - Τι απαντά το Υπουργείο

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. ενημερώνει τους παιδιάτρους δημοσιοποιώντας την επιστολή που της απεστάλη από το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με ερώτημα που τους είχε θέσει από 17/7/2013, και που αφορούσε το πρόβλημα της συνταγογράφησης εμβολίων σε παιδιά.

‘Το πρόβλημα προέκυπτε όταν σε χρόνο διαφορετικό από εκείνο που έγινε η συνταγογράφηση του εμβολίου προβαίναμε στην ιατρική πράξη, δηλαδή τον εμβολιασμό του παιδιού, σε σχέση με την υποχρέωση που εκ του νόμου έχουμε για καταγραφή της ιατρικής πράξης στο βιβλίο ασθενών και απόδειξης παροχής υπηρεσιών.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ένωσή μας έβαλε με την παρέμβασή της τα πράγματα σε τάξη, έβγαλε από δύσκολη θέση όλους τους συναδέλφους, και έδωσε λύση σε ένα σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα που μας βασάνιζε καθημερινά στα ιατρεία μας, μετά την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σαν το κύριο συνταγογραφικό μέσον.’, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η επιστολή της Ένωσης: 

Αγαπητά μας μέλη, αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ένωσή μας παρακολουθεί και καταγράφει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία όλα τα προβλήματα που έρχονται σε γνώση μας, που εσείς μας μεταφέρετε, και που αφορούν την καθημερινότητα του λειτουργήματός μας. Η Ένωση προσπαθεί απρόσκοπτα και αδιάκοπα, όπου αυτό είναι εφικτό να παρεμβαίνει και να αναζητεί λύσεις.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, σας επισυνάπτουμε, προς ενημέρωσή σας, την επιστολή που μας απεστάλει από το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με ερώτημα που τους είχαμε θέσει από 17/7/2013, και που αφορούσε το πρόβλημα της συνταγογράφησης εμβολίων σε παιδιά. Το πρόβλημα προέκυπτε όταν σε χρόνο διαφορετικό από εκείνο που έγινε η συνταγογράφηση του εμβολίου προβαίναμε στην ιατρική πράξη, δηλαδή τον εμβολιασμό του παιδιού, σε σχέση με την υποχρέωση που εκ του νόμου έχουμε για καταγραφή της ιατρικής πράξης στο βιβλίο ασθενών και απόδειξης παροχής υπηρεσιών.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ένωσή μας έβαλε με την παρέμβασή της τα πράγματα σε τάξη, έβγαλε από δύσκολη θέση όλους τους συναδέλφους, και έδωσε λύση σε ένα σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα που μας βασάνιζε καθημερινά στα ιατρεία μας, μετά την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σαν το κύριο συνταγογραφικό μέσον. 


Η διοικούσα επιτροπή
Κ. Νταλούκας              Πρόεδρος
Κ. Βλάχος                    Γραμματέας
Κ. Σιακαβέλλας           Ταμίας
Π. Καφρίτσα                 Μέλος 


Αθήνα, 27/08/2013
Αρ. Πρωτ.:Δ15Α 1131168 ΕΞ2013  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
15η Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ: Α΄-Β΄


Ταχ. Δ/νση
:
Καρ. Σερβίας 10
ΠΡΟΣ:
ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Ταχ. Κώδικας
:
101 84 ΑΘΗΝΑ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τηλέφωνο
:
2103638389 -2103610030

Λεωφόρος Κηφισίας 58
FAX
:
210-3641620

151 25 Μαρούσι



Κοιν.:
Γραφείο Ειδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ




κ. Στ. Στασινόπουλου
Πειραιώς 207 και Αλκίφρονος 92
118 53 Αθήνα

               ΘEMA: «Συνταγογράφηση εμβολίων από παιδιάτρους- Υποχρεώσεις Κ.Φ.Α.Σ.»
                   
Σε απάντηση του από 17/7/2013 ερωτήματός σας στο οποίο αναφέρετε ότι για λόγους διαδικαστικής πρακτικής, για να προμηθευτεί κάποιος από τους γονείς το εμβόλιο για το παιδί του, έρχεται στο ιατρείο του παιδιάτρου κατ’ αρχήν μόνος του προκειμένου ο παιδίατρος να προχωρήσει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου. Σε δεύτερο χρόνο, συνήθως κάποια άλλη μέρα, θα φέρει το παιδί στο ιατρείο προκειμένου να γίνει ο εμβολιασμός. Ζητάτε να σας γνωρίσουμε εάν ο παιδίατρος, κατά την πρώτη επίσκεψη του γονιού στο ιατρείο του, χωρίς το παιδί, για τη συνταγογράφηση του εμβολίου, πρέπει να καταχωρήσει το όνομα του παιδιού στο βιβλίο ασθενών, αν πρέπει να εκδώσει απόδειξη και πόσες, δεδομένου ότι ο παιδίατρος θα αμείβεται μια φορά κατά τον εμβολιασμό και όχι όταν συνταγογραφεί το εμβόλιο. Αναφορικά με θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, σας ενημερώνουμε τα εξής:
Με τις διατάξεις της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του Κ.Φ.Α.Σ όπως ερμηνεύτηκαν με την εγκύκλιο 1004/2013, οι γιατροί και οι οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων, καθώς και οι εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες υποχρεούνται να παρέχουν, μέχρι την έκδοση του στοιχείου, ασφαλείς πληροφορίες για τις συναλλαγές τους.
Στην περίπτωση όμως, που ο γονέας επισκέπτεται τον παιδίατρο για συνταγογράφηση εμβολίων και εφόσον για την συνταγογράφηση αυτή δεν λαμβάνει ιδιαίτερη αμοιβή, δεδομένου ότι η υπηρεσία θα ολοκληρωθεί με τον εμβολιασμό του παιδιού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη συνταγογράφηση, για την οποία θα εισπραχθεί αμοιβή, δεν συντρέχει λόγος καταχώρησης στο βιβλίο ασθενών και έκδοσης Α.Π.Υ. έστω και δωρεάν. Σημειώνεται ότι το βιβλίο ασθενών θα ενημερωθεί με τα στοιχεία του παιδιού κατά τον εμβολιασμό του.
                 Ακριβές Αντίγραφο
Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ευθύμιος Σαΐτης






ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ
1. Γραφείο Αναπληρωτή Γεν. Δ/ντη Φορολογίας
2. Δ/νση Βιβλίων και Στοιχείων
    α) Γραφείο κ. Δ/ντή
             β) Τμήμα Α΄ (2 αντίγραφα)
  γ.) Τμήμα Β΄(2 αντίγραφα)

        3. ΣΔΟΕ 

1 σχόλιο:

  1. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΣΔΟΕ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟ ΑΠΛΟ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ[ΠΧ ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΠ]ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΠΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ.ΕΠΙΣΗΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣ.ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟΝ ΕΦΟΡΙΑΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΡΩΤΑΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΛΟΓΩ ΑΓΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ[ΠΧ ΤΙ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ? -ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ]Η ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή